Uh…, geen van beide. De vraag is mij vaak gesteld, en ik weet er nooit raad mee. Het lijkt een check of ik wel een ‘echte’ kunstenaar ben. Ik heb geen kunstacademie gedaan en denk dat ik daar nu niet vind wat ik zoek. Ik heb veel meer levenservaring dan 18-jarigen, weet heel goed wat ik wel en niet wil en ben niet meer snel onder de indruk van een leraar of goeroe. Ik weet ook wat er aan kennis en vaardigheden nog ontbreekt. Daarom zoek ik de deskundige die mij het beste kan opleiden. Dat is nogal een zoektocht.
Ik wil niet op ‘puppy-cursus’, geen commando’s opvolgen, leren hoe het hoort en braaf doen wat de baas zegt. Ook wil ik niet alleen maar vrijheid blijheid. Lekker doen waar je je goed bij voelt zonder enig advies of uitdaging. Ik ben op les geweest bij kunstenaars die ik bewonder, maar kwam erachter dat dat niet altijd de beste leraren zijn. Ja, ik ben een kritische leerling, maar gelukkig zijn er veel leraren en trainers die daar prima mee om kunnen gaan. Ik geef gelijk maar wat namen en rugnummers:
Pascal Tichelaar leerde me weer te spelen met stof en kleur, en gaf mij een paar technieken waarmee ik mijn eerste schilderen van stof kon maken. Marjon Hoftijzer leerde mij nog veel meer technieken en gaf ook les in compositie, lijnenspel en kleurenleer. Stephanie Jansen leerde mij op een veel creatievere manier naar de wereld te kijken, ze daagde me uit om over grenzen te gaan en het perspectief te kantelen. Sue Stone leren mij om systematisch te onderzoeken, heel basaal met weinig middelen te werken en van daaruit mogelijkheden te exploreren. Marjolein van der Stoep leerde mij een eigen stijl te ontwikkelen en als regisseur mijn verhaal te verbeelden. Goede leraren waar ik veel aan te danken heb. Maar wat vooral hielp was dat ze allemaal op het juiste moment dat gaven wat ik nodig had en waar ik voor open stond.
Zelf geef ik de workshop “Textielcollage” waarin je een aantal technieken leert, maar ook inzicht krijgt in het samenstellen van mooie collages, qua compositie en kleur. Ook ga ik weer de cursus “Hoe verzin je het!” geven. Over inspiratie, je eigen verhaal verbeelden, technieken en vormen kiezen die echt bij je passen.
Ik nodig je van harte uit om mee te doen. Kijk eerst of dit voor jou is waar je nu behoefte aan hebt. Alleen dan leer je ervan.
Geef een reactie