“Communication is the problem to all answers” zong 10CC lang geleden in “The things we do for love.” Ik moet er vaak aan denken als ik iets lees of zie over grensoverschrijdend gedrag en de miscommunicatie tussen mannen en vrouwen over seks en wat gewenst is en wat niet. Betere wetgeving is een stap vooruit maar maakt communicatie niet per se makkelijker.
Communicatie over liefde, seks en relaties is van alle tijden. Textiel(kunst) heeft daar in veel culturen door de tijd heen een rol in gespeeld. De kleuren en patronen van kleding, de wijze van draperen van doeken of een vorm van een hoofddeksel gaven aan of een vrouw huwbaar, getrouwd of weduwe was. Een zakdoek in de achterzak van de spijkerbroek werd gebruikt in homobars om aan te geven waar iemand naar op zoek was. En iets heel anders: Tracy Enim maakte bijzondere kunst over haar eigen ervaringen met verkrachting. Zo zijn er veel voorbeelden, sommige subtiel, anderen recht voor zijn raap.

Sinds eind 18e eeuw is de hexagon populair geworden als patroon in quilts. Dit wordt ook wel het hongingraadmotief genoemd en staat voor liefde, overvloed, huwelijk, verbinding en veelzijdigheid. Daarom was een quilt met dit patroon een geliefd huwelijkscadeau. Ook maakten meisjes zo’n quilt voor zichzelf als voorbereiding op een huwelijk, voor het bed dat ze zou delen met haar echtgenoot.
De hedendaagse communicatie over liefde, seks en consent gaat gelukkig verder dan de vraag of een vrouw beschikbaar is of niet. We praten nu ook over wensen en verlangens van vrouwen, veiligheid en gelijkwaardigheid. Maar hoe doe je dat? De juiste woorden vinden is lastig en eng. Enige hulp kunnen we dus wel gebruiken. Daarom heb ik dit kunstwerk gemaakt, bestaande uit hexagonvormige koelkast-magneten met woorden en korte zinnen die samen speelse poëzie vormen. Een verwijzing naar de oude quilts.
Een stap op weg naar communicatie als antwoord op problemen. Een stap op weg naar een gelukkig liefdesleven.
Geef een reactie